Tjejtidningarnas grova utseendefixering.

revynameliafredagVR


I tjej magasin över hela världen tjatas det ständigt om att tjejer inte skall svälta sig själva eller följa några av vår tids kvinno ideal.    De verkar vilja ge intrycket att de hjälper och stöttar sin läsarkrets, och faktiskt förekommer det insändare där skribenten  lyfter tidningen till skyarna och vill tacka den med hela sitt hjärta för att tidningen i fråga hjälpt personen att ta sig ur sitt speciella problem, eller kanske en fas i livet som tagit slut på grund av tidningens ”värdefulla” råd.    Men samtidigt som tidningarna vill få sina läsare att kämpa emot idealen tas stora delar av de glansiga, färgstarka sidorna upp av rubriker om dieter, jojo bantningar eller spekulationer om kändisars viktminskning eller ökning, varpå ett kollage av före- efter bilder breder ut sig.
Samtidigt som de skriver ner kändis tjejerna som ”fallit för smal-idealet” prisar och idealiserar de själva övriga som är något mer kurviga.   Att skriva om något som det rätta blir ju alltid en idealisering, trots att det är just ideal de säger sig vilja bekämpa.   Dessutom är inte kurvig lika med tjock, utan snarare bara större rumpa och bröst än de som anses vara anorexifall. Så vad vill tidningarna ha ut av dehär? Vikt- och utseendefixeringen ökar ju bara! Vad gör det att de kommenterar kvinnor med kurvigare figur som ”normalt utseende”, vad ska då de som anser sig smala tänka om sina kroppar? De utgår från att de finns fler kurviga än smala tjejer.    En bildtext löd att smala kändisar utan push-up BH och smink ser ”för smala och fördjävliga” ut. Är det någon slags bitterhet, eller är det bara ett pinsamt dålig ordval för en ganska inkorrekt åsikt?
Dessutom prisas ständigt kurvigare kändisar, som Jennifer Lopez eller Beyoncé Knowles för att de får kurviga tjejer att våga visa sina kroppar, hjälper till att minska vikt fixeringen och att de inte följer idealen. Vadå inte följer idealen? De skapar istället nya ideal som andra tjejer inte kan leva upp till.
Jag tycker att tjejtidningar istället för att öka kroppsfixeringen med sina ändlösa artiklar, bilder och jämförelser om celluliter, vikt, bantning, kroppsbyggnad och plastikoperationer hit och dit, skall hjälpa tonårstjejer, förena oss istället för att dela upp oss i smal-kurvig-tjock.

Vi tjejer måste hålla ihop!


Kommentarer
Postat av: Johanna

Bra skrivet, kunde inte hålla med mer.

Känns bra att få lite realism från någon mellan alla modeller och kändisar :)

Postat av: Jenny

absolut sant, alla dessa reportage/artiklar om vikt och dyl. ökar bara besattheten av vikt.
kan man inte bara låta alla se ut som dom gör utan att alltid kommentera det?
tycker själv att Veckorevyn är mästare på det här, hur många gånger har de inte haft reportage a lá "gissa min storlek" vem bryr sig liksom...
hoppas dom skärper sig nu med ny chefredaktör och allt.

2005-10-21 @ 09:47:07
URL: http://tolkstam.blogg.se
Postat av: Sara

Håller med generellt. Naturligtvis är det bättre att framhålla skönheten i vackra kvinnor av alla storlekar än att hävda att en viss typ av kroppsform är föraktlig.

Men jag tror att kurvig=bra kan behövas lite som en motvikt mot fetmahysterin, som i stort sett har gått ut på att få alla som har BMI 24-27, som alltså kanske kan klassas som kurviga, att känna sig som sjukliga missfoster som kostar sjukvården och sammhället pengar.

2005-10-29 @ 17:06:08
Postat av: Mocca

Håller absolut med -framför allt när det gäller tidningar som Veckorevyn. Håller inte med när det gäller Amelia. Det är sällan de har bantningstips. De har mer "sundhetstips" För det går ju inte att komma ifrån att det är inte nyttigt att äta vad skräp som helst.

Amelia har ofta kvinnor med i alla storlekar och färger som berättar om varför de är så stolta över sin kropp.

...och ja -jag prenumerar på Amelia. Men den dagen de sänker sig till VR nivå, då är det slut!
/M

2005-10-30 @ 19:56:22
URL: http://mocca.blogg.se
Postat av: Karin

Det enda vettiga man kan läsa i tjejtidningsväg tycker jag är svenska ELLE. De håller sig till det man vill läsa om, det vill säga mode, och skiter i att försöka spela nån falsk "schysta storasyrran" (en känga till VR där, just precis). Rolig blogg förresten Julia! /Karin (Flatås, operan och det... kommer du ihåg mig? :D

2006-01-08 @ 18:52:53

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback